Punchworkshops

In 2011 ontdekte Marian de Punchmachine. Wat is dat voor een vreemde naaimachine? Geen garen, geen steken, geen spoeltje en vijf naalden. Wat kun je daar mee doen?

De verkoper liet het zien: knip een bloemetje van vilt, leg het op een lapje stof. Laat de machine er doorheen slaan en kijk; het zit vast!

Hoe kan dat?

 De naalden in een punchmachine zijn geen gewone naalden. Het zijn naalden met weerhaakjes. Die weerhaakjes nemen vezels door de ondergrond mee. Het is dus het materiaal zelf, wat zich vast hecht.

“Ik was direct gegrepen, zag allerlei mogelijkheden. Als theatervormgever heb ik zoveel stoffen bewerkt, gebrand, geverfd, aangetast, noem het maar op. Maar deze techniek was nieuw voor mij. Wat een heerlijk vrije manier!”

Zo is Punchworkshops ontstaan. een atelier vol Punchmachines, bijzondere lapjes en mooie Merino wol. Heerlijk spelen en geweldige workshops met bijzondere resultaten!

Van machine naar met de hand

In de loop van de jaren is Marian steeds meer werk gaan maken met wol. Het natuurlijke materiaal heeft zulke bijzondere kwaliteiten. Om te schilderen met wol, zoals Marian doet, heb je geen punchmachine nodig. Wel de naalden met weerhaakjes. 

Vanuit een thema, een idee of een gevoel, laat Marian zich leiden door het materiaal. Spontaan, intuïtief ontstaat het werk en al doende wordt het Marian duidelijk wat het te vertellen heeft. 

Workshops op maat

Je kunt kiezen uit twee soorten workshops: met de machine of met de hand

Marian loopt een stukje mee in het beeldend proces en helpt je de technieken in vrijheid toe te passen en jezelf te verassen!

Kom met je team, je familie, met vrienden. 

Marian geeft workshops op maat aan groepen.

Informeer hieronder vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Punchen wordt ook wel 'de snelweg naar vilt' genoemd

Het vilt kan veel dunner zijn, super licht

Het is heel goedmogelijk om heel fijn te tekenen met de wol

De lijnen blijven vloeiend en de kleuren helder

Wat is nu het verschil tussen Punchen en Natvilten?

Natvilten is een mooi ambacht. Het is de oudste manier om textiel te maken. Helaas is natvilten ook een tijdrovend en erg intensief proces.

Bij Punchen gebruiken we naalden met weerhaakjes om de wol en stof vast te zetten. Dit kan met de hand en met een Punchmachine. Dat kan dan een luchtig, dun soort vilt worden, maar ook dik en stevig is mogelijk.

Een zacht, als het ware ademend werk is het resultaat!

Scroll naar boven